KADIN MUCİTLER

Mucitlik kavramı her ne kadar çoğunlukla erkeklere yakıştırılıyor olsa da, kadınlar hayatlarımızı kökten değiştiren ve kolaylaştıran birçok icada imza attılar. Bu icatların büyük bir çoğunluğu günümüzde kullanılıyor veya günümüzde hayatımızı kolaylaştıran başka icatların ortaya çıkmasında doğrudan rol oynadılar. Hazır 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü gelmişken; hayatımızı değiştiren kadın mucitleri ve onların değerli icatlarını hatırlayalım istedik.

Hedy Lamarr / Gizli Haberleşme Sistemi Hedy Lamarr, kırılamaz bir kod aracılığıyla radyo sinyallerini şaşırtarak, mesajların düşmanın eline ulaşmasını engelleyen ‘Gizli Haberleşme Sistemi’ni icadını 1941′de patentledi. Avusturya’da büyüyen ve Nazi sempatizanı bir silah tüccarı ile evlenen Lamarr, evlendikten sonra eşinin iş toplantılara giderek, gelişmiş silahlara merak saldı ve ardından bu konuda çalışmaya başladı. Bir süre sonra Nazi’lerden nefret eden çift, önce Londra’ya ve ardından da ABD’ye kaçtı. Lamarr, gizli haberleşme sistemini Nazi’lere karşı kullanılsın diye geliştirdi ancak, savaş sırasında hiç kullanılmadı. Lamarr’ın buluşu, ancak 20 yıl sonra kullanılmaya başlandı.

Josephine Cochrane / Bulaşık Makinesi Josephine Cochrane, bulaşık makinesini icat etti. Cochrane’in bulaşık makinesi, musluktan aldığı yüksek basınçlı suyu, içindeki raflara dizilmiş bulaşıkları temizlemek için kullanıyordu; yani günümüz bulaşık makinelerinin çalışma mantığından pek de farklı değil. Cochrane, bulaşık makinesini 1886′da patentledi. O dönemde, çoğu evde bulaşık makinesinin ihtiyaç duyduğu sıcak su bulunmadığından, Cochrane icadını ilk etapta otellere ve restoranlara sattı.

 

Kaynak : AKŞAM GAZETESİ

TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ
DÜNYA FİKRİ MÜLKİYET ÖRGÜTÜ
AVRUPA PATENT OFİSİ
Dolar 13,5272
Euro 15,2678
İsviçre Frangı 14,7380